Cilindertrekbeveiliging verplicht in Bouwbesluit

Maatregel tegen inbraakmethode cilindertrekken in Bouwbesluit

Met ingang van 1 januari 2016 moeten alle nieuw te bouwen woningen een voorziening tegen cilindertrekken hebben. Dankzij de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen is deze preventieve maatregel tegen woninginbraak bereikt.

Landelijk ambassadeur aanpak woninginbraken Charlie Aptroot juicht dit soort wettelijke verankering tegen inbraak toe: “Het is mooi dat partners gezamenlijk zijn opgetrokken om cilindertrekbeveiliging wettelijk te verplichten in de nieuwbouw. Zo zijn bewoners met een nieuwbouwwoning in de toekomst beter beschermd tegen deze veel voorkomende inbraakmethode."

Om tot deze wijziging in het Bouwbesluit te komen hebben partijen, zoals de Normcommissie NEN 5096, de NEN, het CCV, brancheorganisaties, de ministeries van Binnenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie, de krachten gebundeld.

Politiekeurmerk
Al vele jaren is een forse stijging zichtbaar van de inbraakmethode cilindertrekken. Reden genoeg voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen om hier voor de nieuwbouw (1 augustus 2011) en voor de bestaande bouw (1 april 2014) eisen aan te stellen. Dit geldt voor alle deuren die van buitenaf bereikbaar zijn en toegang geven tot de woning. Dit is dus ook van toepassing op deuren van bergingen en garages met een doorgang naar de woning.

Cilindertrekken
Bij cilindertrekken (ook wel kerntrekken genoemd) wordt de cilinder of de kern van de cilinder uit de deur getrokken door er een schroef in te draaien en daar mechanische druk op te zetten. Hierdoor breekt de cilinder af. Op deze manier kan een inbreker binnen 30 seconden binnen zijn. Om dit tegen te gaan, kunnen bewoners veiligheidsbeslag met cilindertrekbeveiliging SKG**® of SKG***® (laten) monteren óf de huidige cilinders vervangen door een cilinder SKG ***®.

Nemef anti-kerntrekbeslag
Nemef heeft al jaren het zogenaamde anti-kerntrekbeslag in haar assortiment. We hebben een overzicht van het gecertificeerde beslag dat voorzien is van SKG ***® hier voor u op een rijtje gezet. 

Voor een afspraak met één van onze adviseurs kunt u telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)88 639 46 00.

Wij helpen u graag verder! 

Terug naar nieuwsoverzicht >